Wilczek krótkouchy (Atelocynus microtis)
Wilczek krótkouchy (Atelocynus microtis) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych występujący na terenie Amazonii i w dorzeczu Orinoko. Łacińska nazwa gatunkowa – Atelocynus microtis – oznacza dosłownie „wadliwego psa o krótkich uszach”. Zwierzęta przystosowały się do życia w podszyciu lasu tropikalnego i preferują bliskość wody.















